Gaštanový crumble

Prísady

Na zapekaciu misu s priemerom 23 cm, asi na 4 porcie

  • 2-3 g jablká
  • 40 g marcipánu
  • 50 g varených gaštanov (hotový výrobok)
  • 1 pohár slivkového džemu (350 g)

Na posýpku:

  • 160 g múky
  • 100 g Korunný cukor hnedý trstinový
  • 20 g mandľových lupienkov
  • štipka soli
  • na špičku noža škorice
  • 100 g studeného masla, pokrájaného na kocky

Na podávanie:

 

Príprava

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým teplovzduchom.

Jablká ošúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na jemné plátky. Marcipán nastrúhame na jemno. Gaštany rozmrvíme. Všetko zmiešame so slivkovým džemom a vsypeme do zapekacej misky.

Na posýpku prstami rozdrobíme múku zmiešanú s cukrom, mandľovými lupienkami, korením a maslom.

Posýpku rovnomerne rozdelíme na jablkovej zmesi a na prostrednej mriežke rúry pečieme asi 25 minút. Crumble posypeme cukrom a ešte teplé podávame.

Poznámka:

Aby sa posýpka pri príprave veľmi nezohriala a nezmekla je lepšie spracovať ku kuchynským robotom s hákom na cesto alebo elektrickým sekáčikom na potraviny, a až potom rukami.

Tip: Podávajme s vanilkovou alebo škoricovou zmrzlinou!

Ďaľšie recepty