Fašiangová čokoládová torta s pestrofarebným snehovými pusinkami

Prísady

na snehové pusinky

na cesto

  • 7 vajec
  • 280 g Korunný cukor krupicový
  • 150 ml olej s neutrálnou chuťou
  • 150 ml vody
  • 280 g hladkej múky
  • 25 g kakaa na pečenie
  • 1 balenie prášku na pečenie

na parížsky krém

  • 400 ml šľahačkovej smotany
  • 400 g polevy (jemne horkej)

okrem toho

  • 2 roztváracie formy na tortu (⌀ 22 cm)
  • marhuľovej
  • marmelády  
  • potravinové farby (gélové farby)
  • jednorazový cukrársky sáčok pestrá cukrová posýpka

Príprava

Deň vopred si môžete pripraviť: tortové korpusy, parížsky krém snehové pusinky

Príprava snehových pusiniek

Predhrejte rúru zapnutú na pečenie zvrchu a zospodu na 100 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie. Vyšľahajte so soľou dopevna vaječný bielok (dôkladne oddelený od žĺtka) v čistej, odmastenej mise. Akonáhle sa bielok začne speňovať, pomaly vsýpajte cukor. Šľahajte dopevna tak dlho, kým sa cukor celkom nerozpustí a vyšľahaný sneh nezíska povrchový lesk. Dôležité pritom je, aby po vytiahnutí metličky na šľahanie snehu zostali na nej visieť snehové špice.

Pripravte si cukrársky sáčok a odrežte z neho špičku. Namočte čistý štetec alebo dlhú drevenú paličku do gélových farieb a každou farbou potiahnite zdola hore farebný pás. V ideálnom prípade 5-6 farbami/urobte 5-6 pásov. Dbajte na to, aby sa pásy navzájom nedotýkali alebo aby sa cukrársky sáčok nezhúžval. Naplňte vaječný sneh a nastriekajte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte snehové pusinky v predhriatej rúre 2 - 3 hodiny vyschnúť.

Vypnite rúru a nechajte snehové pusinky ešte 1-2 hodiny v rúre odstáť. Nechajte cez noc vychladnúť.

Pečenie tortových korpusov

Predhrejte rúru na 180 °C so zapnutým horúcim vzduchom a vysteľte dno roztváracej tortovej formy papierom na pečenie.

Rozšľahajte počas niekoľkých minút vajcia a Bio Kristallzucker do hustej peny, potom pomaly za stáleho miešania do toho pridajte olej a vodu. Zmiešajte múku s práškom do pečiva a vmiešajte to do cesta. Zakaždým polovicu cesta naplňte do tortovej formy a pečte cca 35 - 40 minút (skontrolujte pichnutím špajdle do cesta!!). Nechajte vo forme vychladnúť. Pri vyberaní z kruhovej formy prejdite nožom medzi kruhom formy a cestom.

Príprava parížskeho krému

Na parížsky krém si na malé kúsky nalámte čokoládu. Nechajte v hrnci zovrieť smotanu na šľahanie. Dajte hrniec dole z platne sporáka a pridajte kúsky čokolády. Miešajte tak dlho, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne krémová hmota. Nechajte hmotu vychladnúť (min. 4 hodiny, ideálne celú noc).

Na ďalší deň môžete tortu dokončiť:

Prelejte parížsky krém do inej misy a poriadne ho mixérom vyšľahajte, až kým sa neurobí hustý krém.

Rozkrojte horizontálne oba tortové korpusy na polovicu a naplňte ich pomocou cukrárskeho sáčku krémom. Spodné časti korpusov dajte na otočný tanier a nahrubo ich natrite marmeládou. Vytlačte na to parížsky krém z cukrárskeho sáčku a rovnomerne ho rozotrite.

Položte na to tortový korpus, natrite ho marmeládou (sem nedávajte nijaký krém). Tortový korpus, marmeláda, krém, posledný tortový korpus. Teraz natrite najskôr vrchnú časť krémom a až potom bok. Pomocou stierky rozotrite dohladka.

Spodný okraj ozdobte cukrovou posýpkou. Rozložte snehové pusinky po torte. Nechajte odstáť v chlade.

Poznámka: nie je možné zabrániť tomu, aby snehové pusinky nabrali z torty vlhkosť - po určitom čase preto už nebudú také chrumkavé. Nebudú však ani mazľavé, resp. nepustia na tortu farbu.

Ďaľšie recepty