Eklerky na spôsob marhuľových knedlí

Prísady

na približne 15 kusov

Na dokončenie:

  • 50 g strúhanky
  • 20 g masla

Na choux (odpaľované) cesto:

  • 50 g vody
  • 50 ml mlieka
  • 90 g masla
  • štipka soli
  • 90 g múky
  • 2 vajcia

Na marhuľovú plnku:

Na tvarohovú plnku:

 

Ďalej potrebujeme:

Príprava

V panvici rozpustíme maslo. Pridáme strúhanku a na miernom ohni za stáleho miešania pražíme, až kým sa nerozvonia. Zatiaľ odložíme.

Na cesto v rajnici zmiešame vodu s mliekom, maslom a soľou, za stáleho miešania zohrievame, kým sa maslo nerozpustí.

Skôr než začne zmes vrieť za stáleho miešania do nej postupne pridáme múku.

Miešame, až kým zmes nezhustne a nespojí sa. Stierkou cesto zhŕňame od krajov do stredu.

Hneď ako sa na dne rajnice vytvorí tenký svetlý povlak, stiahneme ju z ohňa.

Potom necháme zmes vychladnúť na izbovú teplotu. Po jednom vmiešame vajcia, po každom vajci miešame cesto aspoň pol minúty. Zmes cesta naplníme do zdobiaceho vrecka s hladkou alebo hviezdicovou zdobiacou špičkou.

Rúru predhrejeme na 200 °C, s horným/dolným ohrevom a plech vyložíme papierom na pečenie. Na plech vytlačíme pásiky dlhé asi 10 cm a posypeme ich maslovou strúhanou. Pečieme v spodnej tretine predhriatej rúry približne 25-30 minút, do zlata.

Umyté a vykôstkované marhule pokrájame na malé kúsky. Vložíme do rajničky spolu so želírovacím cukrom, dobre premiešame a za stáleho miešania necháme zovrieť. Marhule necháme asi 2 — 3 minúty mäknúť, potom ich odstavíme z ohňa.

Všetky suroviny na tvarohovú plnku vložíme do misky a vyšľaháme na tvrdú penu.

Eklerky vodorovne rozrežeme a naplníme tvarohovým krémom. Položíme naň 1 — 2 čajové lyžičky varených marhúľ, potom priložíme hornú časť.

Najlepšie chutia čerstvé.

Ďaľšie recepty