Eclairs

Prísady

  • 130 ml vody
  • 130 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL Korunného krupicového cukru
  • 110 g masla
  • 140 g pšeničnej múky
  • 5 vajec
  • 2 plátky želatíny
  • 250 g bielej čokolády
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 štipka soli
  • 2 PL pomarančového likéru
  • 450 ml šľahačkovej smotany
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 150 g horkej čokolády
  • 20 g mäkkého masla

Príprava

Príprava odpaľovaného cesta

Vodu, mlieko, soľ a krupicový cukor dáme do hrnca a prevaríme. Pridáme maslo, opäť prevaríme a pridáme múku. Silno miešame varechou a 3 minúty odpaľujeme (cesto by sa malo oddeľovať od hrnca). Preložíme do misy a postupne primiešame vajcia, kým nevznikne hladká hmota. Cestom potom naplníme zdobiace vrecko s hladkou špičkou (veľkosť 14) a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame približne 10 cm dlhé pásiky. V predhriatej rúre pečieme pri teplote 190 °C približne 20. Dvierka rúry pritom necháme na štrbinku otvorené. Upečené pásiky necháme vychladnúť.

Príprava čokoládovej peny

Želatínu namočíme do studenej vody. Bielu čokoládu nasekáme najemno, pomaly rozpustíme nad vodným kúpeľom (40 °C) a necháme vychladnúť. Vajce, žĺtok a soľ vyšľaháme nad vodným kúpeľom na hustý krém. Pridáme pomarančový likér a dobre vytlačenú želatínu a rozpustíme. Primiešame čokoládu a hmotu poriadne vyšľaháme. Pridáme zľahka vyšľahanú šľahačku. Penu preložíme do misy, prikryjeme a na 3 hodiny odložíme do chladničky.

Ďaľšie recepty