Čokoládový kornútok

Prísady

na približne 12 kusov

Na čokoládové cesto:

  • 90 g masla izbovej teploty
  • 100 g Korunný cukor kryštálový
  • Trochu mletej vanilky alebo 1 vrecúško vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 2 vajcia izbovej teploty
  • 100 g múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice kakaa
  • 120 g masla izbovej teploty

Na karamelovo — arašidové pukance:

Ďalej potrebujeme:

  • 12 kornútkov na zmrzlinu
  • forma na pečenie
  • Alobal

Príprava

Rúru predhrejeme na 175°C s horným/dolným ohrevom a tortovú formu alebo formu na biskupský chlebíček obalíme 3 — 4 vrstvami alobalu. Na alobale urobíme nožom 12 malých otvorov a opatrne do nich vložíme kornútky na zmrzlinu.

Na cesto vložíme do misky maslo, cukor, vanilku a soľ a za 2 — 3 minúty vymiešame do krémova.

Po jednom primiešame vajíčka, šľaháme, až kým nevznikne hladká masa.

Múku zmiešame s práškom do pečiva a s kakaom, potom striedavo s mliekom na najnižšom stupni pridáme do masy.

Kornútky na zmrzlinu do 2/3 naplníme cestom a v predhriatej rúre pečieme asi 15 — 20 minút.

Na korunu na hrubo posekáme arašidy.

Cukor nasypeme do nepriľnavej panvice a na strednom plameni rozpustíme. Priveľa nemiešame, panvicou skôr otáčame. Hneď ako cukor získa zlatohnedú farbu postupne vmiešame teplú smotanu na šľahanie (pozor: horúca para!).

Zmes necháme trochu vychladnúť, potom vmiešame maslo.

Teplý karamel zmiešame s pukancami a s arašidmi, naložíme na čokoládové kopčeky a okamžite konzumujeme.

Tip: Namiesto kornútkov na zmrzlinu môžeme použiť aj formičky na muffiny.

Ďaľšie recepty