Čokoládovo-mangový zákusok

Prísady

Počet porcií: 15
Doba prípravy: 75 minút (bez chladenia)

Na čokoládovo-orechové cesto:

  • 250 g masla izbovej teploty
  • 150 g Korunný cukor krupicový
  • 4 vajcia
  • 220 g múky
  • 150 g mletých orechov (prípadne lieskových orechov)
  • štipka soli
  • 10 g prášku do pečiva
  • 40 g nesladeného kakaového prášku
  • 80 g horkej čokolády
  • 100 ml mlieka

Na mangový džem:

 

Na krém:

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 150 g mangového džemu

Na dokončenie:

  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 3 lyžice mangového džemu
  • Pol manga
  • 20 g kokosových lupienkov
  • Physalis (peruánska čerešňa - voliteľné)

Príprava

Čokoládovo-orechové cesto:

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom.

30x11 cm formu na biskupský chlebíček vyložíme papierom na pečenie, alebo natrieme maslom a pomúčime.

Čokoládu nad parou rozpustíme.

Maslo izbovej teploty s cukrom vyšľaháme na krém.

Po jednom primiešame vajíčka.

Pridáme rozpustenú čokoládu a orechy.

Múku preosejeme s práškom do pečiva, kakaovým práškom a so soľou, striedavo s mliekom pridávame do cesta, premiešame, aby sme získali homogénnu zmes.

Cesto rovnomerne rozotrieme do pripravenej formy na pečenie a pečieme 50-60 minút. (Skontrolujeme zapichnutím špajdle).

Hotový čokoládovo-orechový zákusok vyberieme z rúry a necháme 15 minút vychladnúť vo forme, potom ho vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke.


Tip: V polovici pečenia zákusok prikryjeme papierom na pečenie, aby príliš nestmavol.

Mangový džem:

Dužinu manga pokrájame na drobné kocky a spolu s pomarančovou šťavou a želírovacím cukrom vložíme do rajničky.

Privedieme do vary a tyčovým mixérom rozmixujeme.

Mierne varíme 4 minúty. Potom naplníme do pripravených fliaš.

Necháme vychladnúť.

Krém:

Zo smotany na šľahanie vyšľaháme pevnú šľahačku.

Opatrne do nej vmiešame mangový džem. Džem by mal zostať v šľahačke v „pruhoch“.

Krém naplníme do vrecka na zdobenie.

Na dokončenie:

Vychladnutý čokoládovo-orechový zákusok vrátime do formy.

Rukoväťou varešky zákusok priečne prepichneme na 3 miestach, do rôznej hĺbky.

Plnku naplníme do vzniknutých otvorov a odložíme aspoň na 30 minút do chladničky.

Zo smotany na šľahanie vyšľaháme pevnú šľahačku. Kokosové lupienky opražíme v nepriľnavej panvici bez tuku, až kým im nezačnú hnednúť okraje. Mango nakrájame na malé kocky.

Zákusok vyberieme z formy a povrch nahrubo rozotrieme šľahačkou. Navrch natrieme mangový džem.

Zdobíme kúskami manga, physalis a opraženými kokosovými lupienkami.

 

Ďaľšie recepty