Čokoládovo-mätová torta

Prísady

Počet porcií: 10
Doba prípravy: 60 minút (bez chladenia)

Na čokoládové cesto:

  • 3 vajcia
  • 90 g Korunný cukor práškový
  • štipka soli
  • 90 g múky
  • 25 g kakaového prášku
  • 0,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva

na mätový krém:

  • 200 ml mätového sirupu 
  • na špičku noža zeleného potravinárskeho gélového farbiva
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 4 plátky želatíny
  • 100 g čokolády nasekanej na drobno, alebo čokoládových hoblín

na dokončenie:

  • čokoláda After Eight
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • čerstvá mäta

Príprava

Čokoládové cesto:

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom.

Tortovú formu s kovovou sponou, s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie.

Oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky s polovicou cukru vymiešame do krémova.

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme pevný sneh. Postupne prisypeme zvyšný cukor a vmiešame žĺtky s preosiatou múkou, kakaom a práškom do pečiva.

Cesto nalejeme do formy, rovnomerne rozotrieme a v predhriatej rúre pečieme asi 35 minút. Skontrolujeme zapichnutím špajdle.

Necháme vychladnúť.

Mätový krém:

Zo smotany na šľahanie vyšľaháme pevnú šľahačku.

Plátky želatíny namočíme na 4 minúty do studenej vody. Dôkladne ich vytlačíme. 4 lyžice mätového sirupu zohrejeme, aby bol vlažný a rozpustíme v ňom vytlačenú želatínu.

Pridáme 1/3 šľahačky a zohrievame, kým nebude mierne tekutá. Vmiešame potravinárske farbivo a miešame kým zmes nebude rovnomerne sfarbená do zelena.

Zmes pridáme k zvyšnej tuhej šľahačke.

Primiešame mätový sirup, potravinárske farbivo. na drobno posekanú čokoládu a vymiešame na hladký krém.

Na dokončenie:

Mätový krém rovnomerne rozotrieme na vychladnuté čokoládové cesto. Tortu necháme stuhnúť v chladničke najmenej 4 hodiny, najlepšie však celú noc.

Odstránime boky tortovej formy.

Zo smotany na šľahanie vyšľaháme tvrdú šľahačku a zdobiacim vreckom vytlačíme na mätový krém bodky.

Čokoládu After Eightet priečne prerežeme a rozpolené plátky umiestnime na tortu.

Zdobíme lístkami čerstvej mäty.
 

Tip: Namiesto domáceho mätového sirupu môžeme použiť aj sirup z obchodu.

Ďaľšie recepty