Čokoládové pole

Prísady

Cesto:

  • 6 vajec
  • 250 g Korunného krupicového cukru
  • 250 g masla
  • 120 g čokolády
  • 2 šálky espressa kávy
  • 2 lyžice rumu
  • 250 g múky
  • 1/2 balenia prášku do pečiva

Glazúra a maľovanie:

  • 200 ml kávy alebo ovocného čaju
  • 1 polievková lyžica rumu
  • ribezľový alebo malinový džem
  • 200 g varenej čokolády
  • 250 ml šľahačky

Na "mrkvu":

  • 10-20 jahôd
  • 1 hrnček bielej čokolády alebo čokoládovej polevy
  • potravinárska farba oranžová (alebo žltá a červená)

 

Príprava

Pripravte si espresso kávu a nechajte ju vychladnúť. Maslo a čokoládu rozpustite v hrnci za stáleho miešania.  Vyšľahajte vajcia spolu s krupicovým cukrom do peny (5 až 7 minút) a primiešajte zmes masla a čokolády. Pridajte rum a espresso a miešajte. Pridajte múku a prášok do pečiva a premiešajte. Rozotrite zmes na plech na pečenie s vysokým okrajom a pečte pri teplote 170 ° C približne 25 minút (skúška špajlou).

Koláčik prepichnite vidličkou. Pripravte kávu alebo čaj, zmiešajte s rumom, nalejte na koláč a počkajte, kým sa tekutina nevpije. (Nebojte sa, nie je to príliš tekuté, koláč sa nasiakne). Koláč potrite marmeládou.

Čokoládová poleva

Dajte čokoládu a šľahačku do hrnca a nechajte ju roztopiť  za stáleho miešania na miernom ohni. Polejte koláč polevou a nechajte ho vychladnúť.

Čokoládová poleva pre jahodovú mrkvu

Polevu pripravte podľa pokynov na jej obale alebo ju roztopte. Primiešajte potravinárske farbivo. Vezmite jahody za stopku a namočte ich do zafarbenej čokolády. Položte na papier na pečenie a nechajte ich vyschnúť.

Tip:

Jahody majte uskladnené v chladničke a vyberte ich iba krátko pred zafarbením.

Vonkajšie  okraje (2-3 cm) odrežte nožom, vložte do misky a rozmrvte. Jahody vložte do čokoládového koláča. Koláč položte na tanier a posypte rozmrvenými okrajmi koláča („zem“).

Tip na Veľkú noc:

Ozdobte čokoládové pole cukrovými kvetmi a čokoládovými veľkonočnými vajcami.

Ďaľšie recepty