Citrónovo-mätový tart

Prísady

Počet porcií: 12
Doba prípravy: 40 minút (bez chladenia)

Na cesto na tart:

  • 250 g múky
  • 140 g studeného masla (pokrájaného na kocky)
  • 70 g Korunný cukor práškový
  • 1 vajce
  • 30 g nesladeného kakaového prášku
  • štipka soli

Na citrónový krém

Na dokončenie:

  • 1 bio citrón
  • Brusnice
  • čerstvá mäta
  • jedlé kvety

Príprava

Cesto na tart:

Maslo nakrájame na malé kocky.

Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a na 30 minút odložíme do chladničky.

Rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom. Tortovú formu s priemerom 28 cm potrieme maslom.

Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním tortovú formu. Cesto niekoľkokrát popicháme vidličkou. Prikryjeme ho papierom na pečenie. Na papier nasypeme surovú fazuľu alebo ryžu a cesto pečieme 10 minút. Papier na pečenie spolu s fazuľou odstránime a pečieme ďalších 10 minút. Necháme vychladnúť.

Citrónový krém

Citrónovú šťavu a cukor v malej rajničke privedieme k varu a varíme až do úplného rozpustenia cukru, potom necháme mierne vychladnúť.

Vyšľaháme vajcia, pridáme 5 lyžíc citrónovej zmesi a dôkladne zmiešame. Zmes pridáme k zvyšnej citrónovej zmesi.

Na strednom plameni za stáleho miešania varíme, až kým zmes nezhustne. Stiahneme z plameňa a vmiešame maslo a citrónovú kôru.

Na dokončenie:

Citrónový krém nalejeme na tortový základ, rúru stlmíme na 110 °C a pečieme ešte 15 minút.

Citrónový tart vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Najlepšie je nechať ho cez noc odležať v chladničke.

Citróny nakrájame na tenké plátky a rozložíme ich na tart. Ozdobíme čerstvými lístkami mäty, brusnicami a jedlými kvetmi.

Ďaľšie recepty