Čerešňovo-marhuľová focaccia s posýpkou

Prísady

na normálny až veľký plech

na posýpku:

 

na kysnuté cesto:

  • 500 g múky
  • 250 ml mlieka
  • 150 ml vody
  • 10 g čerstvého droždia alebo ½ balíčku sušeného droždia
  • 100 g  Korunný cukor krupicový
  • Trochu mletej vanilky alebo 1 vrecúško vanilkového cukru
  • štipka soli

na dokončenie:

 

  • 150 g marhúľ
  • 150 g vykôstkovaných čerešní
  • Repkový olej

Príprava

posýpky

Suroviny na posýpku vložíme do misky a rukami rozmrvíme na sypkú zmes.

Posýpku zatiaľ odložíme do chladničky.

kysnutého cesta

Všetky suroviny na cesto vložíme do miešacej misky a miesime vareškou, až kým vznikne veľmi tekuté a lepkavé cesto.

Cesto necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny. Cestu prospeje, ak ho každých 30 minút vlhkými rukami premiesime. Urobíme to tak, že kus cesta na okraji opatrne vytiahneme a preložíme na opačnú stranu. (Nie je to bezpodmienečne nutné, ale cesto takto získa lepšiu štruktúru.)

Po uplynutí 1,5 hodiny natrieme plech repkovým olejom, cesto naň opatrne vylejeme a prikryté necháme kysnúť ešte 30 minút.

Zatiaľ umyjeme marhule a čerešne a pokrájame ich na kúsky veľkosti sústa.

Rúru predhrejeme na 190 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom.

Potom cesto rukami hojne natrieme repkovým olejom a prstami v ňom vytvoríme veľa malých priehlbín.

Na sladkú focacciu rozložíme ovocie, posypeme ju posýpkou a v predhriatej rúre pečieme asi 45 minút do zlata.

Tip: Čerešňovo-marhuľová focaccia je veľmi chutná aj sama o sebe, ale dá sa skvelo podávať aj s trochou masla alebo vanilkovej omáčky.

 

Ďaľšie recepty