Čerešňové crumble s vanilkovou zmrzlinou

» prejsť k videu

    Čerešňový šláger

Prísady

Cesto:

  • 300 g odkôstkovaných čerešní alebo višní
  • 3 - 4 broskyne
  • 2 PL Korunného cukru hnedého
  • 1 PL škrobu
  • 1 ČL mletej škorice

Posýpka:

  • 100 g polohrubej múky alebo mandľovej múky pri bezlepkovej verzii
  • 50 g ovsených vločiek alebo mletého kokosu pri bezlepkovej verzii
  • 2 PL Korunného cukru hnedého
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 hrste nasekaných vlašských orechov

Vanilková zmrzlina:

  • 3 žĺtky
  • 2 PL Korunného cukru práškového
  • 1 ČL škrobu
  • 150 ml smotany na varenie alebo šľahanie
  • 1 vanilkový struk alebo vanilkový cukor
  • 100 - 150 ml smotany na šľahanie (na šľahačku)

 

Príprava

Umyté a odkôstkované čerešne a nakrájané broskyne dáme do zapekacej misky. Zasypeme škrobom, hnedým cukrom, škoricou a zamiešame.  Do misky si nasypeme múku, ovsené vločky, hnedý cukor, spolu premiešame a následne nalejeme roztopené maslo. Miešame rukou až kým nám nevznikne posýpka. Túto posýpku pridáme na ovocnú zmes, ktorú nakoniec posypeme nasekanými orechmi a dáme piecť do rúry. Pečieme pri teplote 200°C asi 15 až 20 minút.

Vanilková zmrzlina:

Na prípravu zmrzliny použijeme žĺtky, ktoré ručne – metličkou vymiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a škrobom. Smotanu privedieme do varu, následne odstavíme z ohňa a postupne za stáleho miešania pridávame do žĺtkovej zmesi. Potom žĺtkovú zmes celú vlejeme späť do hrnca a za stáleho miešania dáme opäť variť, až kým krém nezhustne. Keď má správnu konzistenciu, prelejeme do studenej misky a necháme vychladnúť.  Vyšľaháme si šľahačku a postupne ju primiešavame do vychladnutého vanilkového krému. Prekryjeme potravinou fóliou a dáme do mrazničky stuhnúť.

Tip:

Čerešňové crumble servírujeme so zmrzlinou.

 

 

Video

Ďaľšie recepty