Buchty

Prísady

Na cesto:

  • ½ kocky droždia
  • 60 g Korunný cukor krupicový
  • 100 ml mlieka
  • 400 g hladkej pšeničnej múky
  • 50 g horúceho masla
  • Soľ, citrónová kôra, vanilkový cukor
  • 1 lyžica rumu
  • 1 vajce
  • 2 vaječné žĺtky

Na plnku:

  • 150 g marhuľového lekváru
  • alebo hustého slivkového lekváru
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku
  • 1 liter mlieka
  • 4 lyžice Korunný cukor krupicový
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 20 ml rumu (40 %)
  • 1 vrecúško vanilkového pudingového prášku
  • 100 g rozpusteného masla

Korunný cukor práškový - mlynček na posypanie

Príprava

Na cesto (predcesto) vymiešame droždie s trochou cukru na pečenie, s polovicou mlieka (vlažného) a s trochou múky na husté cesto. Posypeme múkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým sa na povrchu neobjavia praskliny. Predcesto vymiesime s ďalšími surovinami na hladké a stredne husté cesto. Na pomúčenej pracovnej doske ho vyvaľkáme na obdĺžnik. Cesto pokrájame na 4x4 cm kocky, naplníme marhuľovým alebo hustým slivkovým lekvárom, rohy zahneme do stredu a opatrne ich stlačíme, aby lekvár nevytiekol.

Buchty po jednej namočíme do rozpusteného masla a uložíme na plech. Necháme ich na teplom mieste nakysnúť na dvojnásobok. Opäť potrieme rozpusteným maslom a v rúre predhriatej na 160 °C pečieme asi 40 minút.

Na vanilkovú polevu zohrejeme polovicu mlieka s vanilkovým cukrom a rumom. Zvyšné mlieko zmiešame s pudingovým práškom a primiešame k zohriatemu mlieku. Krátko povaríme. Povrch upečených buchiet opäť potrieme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom. Podávame s vanilkovou polevou.

Ďaľšie recepty