Brusnicová piškótová roláda

Prísady

Počet porcií: 15
Doba prípravy: 25 minút (bez chladenia)

Na piškótu

Na krém:

  • 200 g brusnicového džemu
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 30 g Korunný cukor krupicový
  • 200 g tvarohu
  • 100 g neochuteného jogurtu
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • Kôra z pol bio citróna
  • 10 plátkov želatíny

Tip: Krém môžeme ochutiť aj 2 lyžicami levanduľového sirupu.

Na dokončenie:

Príprava

Piškóta:

Rúru predhrejeme na 200 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom. Plech vyložíme papierom na pečenie.

Vajcia, cukor a štipku soli za 10 minút vyšľaháme do peny.

Pridáme minerálku.

Po lyžiciach pridáme preosiatu múku, opatrne premiešame.

Piškótové cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plech a 12 minút pečieme v spodnej tretine predhriatej rúry.

Kuchynskú utierku posypeme práškovým cukrom a upečenú piškótu na ňu hneď z rúry vyklopíme. Opatrne stiahneme papier na pečenie, potom ním piškótu znovu prikryjeme. Roládu spolu s papierom na pečenie stočíme a necháme vychladnúť.

Na krém:

Zo smotany na šľahanie vyšľaháme pevnú šľahačku.

Plátky želatíny na 5 minút namočíme do vody.

Tvaroh zmiešame s neochuteným jogurtom, brusnicovým džemom, cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.

Zo želatíny vytlačíme vodu a v malej rajničke ju na miernom ohni rozpustíme.

Rozpustenú želatínu zmiešame s tretinou tvarohovej zmesi a zohrievame až kým zmes nebude tekutá. Pridáme ju ku zvyšnej tvarohovej zmesi a dobre premiešame.

Opatrne primiešame pevnú šľahačku. Krém necháme v chladničke stuhnúť.

Keď krém stuhol, piškótovú roládu opatrne rozvinieme a odstránime papier na pečenie.

Krém opatrne natrieme na piškótu a opäť opatrne zvinieme.

Piškótovú roládu zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky najmenej na 4 hodiny.

Na dokončenie:

Zo šľahačkovej smotany, vanilkového cukru a práškového cukru vyšľaháme tuhú šľahačku a natrieme ňou roládu.

Kokosové lupienky krátko opražíme na nepriľnavej panvici - hneď ako začnú voňať, skôr než zhnednú - ich vyberieme z panvice a necháme vychladnúť.

Piškótovú roládu posypeme kokosovými lupienkami a ozdobíme jedlými kvetmi.

 

Ďaľšie recepty