Brusnicová maková levanduľová torta

Prísady

Počet porcií: 12
Doba prípravy: 60 minút (bez chladenia)

Na makovú piškótu

Na krém:

  • 150 g tvarohu
  • 270 g mascarpone
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • šťava z 0,5 citróna
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4 plátky želatíny
  • 250 g brusnicového džemu

Na zostavenie:

 

Príprava

Maková piškóta

Rúru predhrejeme na 180 °C, s horným/dolným ohrevom. Dno tortovej formy s kovovou sponou, s priemerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie.

Vajcia, cukor šľaháme 15 minút.

Múku zmiešame s makom a s práškom do pečiva, potom zľahka vmiešame do vyšľahaných vajec.

Zmes nalejeme do formy so sponou a pečieme približne 30 minút. Skontrolujeme zapichnutím špajdle.

Nožom opatrne uvoľníme makovú piškótu od okrajov tortovej formy a vyberieme ju.

Necháme vychladnúť, potom vodorovne rozrežeme na tri časti.

Krém:

Zo smotany na šľahanie vyšľaháme pevnú šľahačku a vychladíme.

Plátky želatíny na 5 minút namočíme do studenej vody.

Mascarpone zmiešame s tvarohom, citrónovou šťavou a vanilkovým cukrom.

Plátky želatíny dobre vyžmýkame a na strednom ohni rozpustíme.

5 lyžíc tvarohového krému s mascarpone pridáme k rozpustenej želatíne a zamiešame. Potom primiešame k ostatnému krému.

Opatrne primiešame šľahačku.

1/3 krému odložíme bokom.

Do zvyšného krému pridáme polovicu brusnicového džemu. Polovicu takto pripraveného krému opäť odložíme bokom.

Do druhej polovice vmiešame zvyšok brusnicového džemu.

Zostavenie:

Spodnú vrstvu makovej piškóty položíme na (otočný) tortový podnos. Položíme okolo nej tortový prsteň.

Odložíme 4 lyžice tmavofialového krému. Ostatný krém rovnomerne rozotrieme na tortový plát.

Položíme naň druhý piškótový plát a mierne pritlačíme. Tento plát potrieme levanduľovým sirupom. Potom naň natrieme bledofialový krém. Aj z tohoto krému si odložíme 4 lyžice.

Hornú vrstvu makovej piškóty položíme na krém a mierne pritlačíme. Bielym krémom rovnomerne potrieme horný piškótový plát v hrúbke asi 0,5 cm.

Tortu chladíme najmenej 4 hodiny. Aj zvyšný krém vychladíme.

Odstránime tortový prsteň.

Zvyšný tmavofialový krém natrieme približne na spodnú tretinu okraja torty. Bledofialový krém natrieme zhruba na strednú tretinu okraja torty a biely krém na hornú tretinu.

Opatrne pohybujme stierkou po okraji torty a zároveň otáčajme tortou. Takto vytvoríme prelínajúce sa vrstvy krémov.

Tortu môžeme ľubovoľne zdobiť čerstvými brusnicami, levanduľovými kvetmi a rozmarínom, napokon posypeme práškovým cukrom.

 

Tip: Milovníci levandule môžu do krému primiešať aj 3 lyžice (alebo aj viac) levanduľového sirupu.

Video

Ďaľšie recepty