Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Počet porcií: 12
Doba prípravy: 60 minút (bez chladenia)
Na makovú piškótu
Na krém:
Na zostavenie:
Maková piškóta
Rúru predhrejeme na 180 °C, s horným/dolným ohrevom. Dno tortovej formy s kovovou sponou, s priemerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie.
Vajcia, cukor šľaháme 15 minút.
Múku zmiešame s makom a s práškom do pečiva, potom zľahka vmiešame do vyšľahaných vajec.
Zmes nalejeme do formy so sponou a pečieme približne 30 minút. Skontrolujeme zapichnutím špajdle.
Nožom opatrne uvoľníme makovú piškótu od okrajov tortovej formy a vyberieme ju.
Necháme vychladnúť, potom vodorovne rozrežeme na tri časti.
Krém:
Zo smotany na šľahanie vyšľaháme pevnú šľahačku a vychladíme.
Plátky želatíny na 5 minút namočíme do studenej vody.
Mascarpone zmiešame s tvarohom, citrónovou šťavou a vanilkovým cukrom.
Plátky želatíny dobre vyžmýkame a na strednom ohni rozpustíme.
5 lyžíc tvarohového krému s mascarpone pridáme k rozpustenej želatíne a zamiešame. Potom primiešame k ostatnému krému.
Opatrne primiešame šľahačku.
1/3 krému odložíme bokom.
Do zvyšného krému pridáme polovicu brusnicového džemu. Polovicu takto pripraveného krému opäť odložíme bokom.
Do druhej polovice vmiešame zvyšok brusnicového džemu.
Zostavenie:
Spodnú vrstvu makovej piškóty položíme na (otočný) tortový podnos. Položíme okolo nej tortový prsteň.
Odložíme 4 lyžice tmavofialového krému. Ostatný krém rovnomerne rozotrieme na tortový plát.
Položíme naň druhý piškótový plát a mierne pritlačíme. Tento plát potrieme levanduľovým sirupom. Potom naň natrieme bledofialový krém. Aj z tohoto krému si odložíme 4 lyžice.
Hornú vrstvu makovej piškóty položíme na krém a mierne pritlačíme. Bielym krémom rovnomerne potrieme horný piškótový plát v hrúbke asi 0,5 cm.
Tortu chladíme najmenej 4 hodiny. Aj zvyšný krém vychladíme.
Odstránime tortový prsteň.
Zvyšný tmavofialový krém natrieme približne na spodnú tretinu okraja torty. Bledofialový krém natrieme zhruba na strednú tretinu okraja torty a biely krém na hornú tretinu.
Opatrne pohybujme stierkou po okraji torty a zároveň otáčajme tortou. Takto vytvoríme prelínajúce sa vrstvy krémov.
Tortu môžeme ľubovoľne zdobiť čerstvými brusnicami, levanduľovými kvetmi a rozmarínom, napokon posypeme práškovým cukrom.
Tip: Milovníci levandule môžu do krému primiešať aj 3 lyžice (alebo aj viac) levanduľového sirupu.
Share or print this recipe