Brusnicová cheesecake babka

Prísady

na jednu formu na biskupský chlebíček

na kysnuté cesto:

  • 500 g múky
  • 30 g čerstvého droždia alebo 1 balíček sušeného droždia
  • 5 g soli
  • 80 g Korunný cukor kryštálový
  • 80 g mäkkého masla
  • kôra z jedného citróna
  • 1 vajce (veľkosti M)
  • 250 ml mlieka izbovej teploty
  • 1 vajce a trochu mlieka na potretie

na brusnicovú cheesecake plnku:

 

  • 400 g smotanového syra
  • kôra z jedného citróna
  • 80 g Korunný cukor práškový
  • Trochu mletej Bourbon vanilky
  • 1 lyžica pšeničnej krupice
  • 200 g brusníc

Príprava

Príprava kysnutého cesta

Najprv vložíme do misy suché prísady a premiešame ich vareškou. (Ak použijeme čerstvé droždie, jednoducho ho rozmrvíme do múky.)

Potom pridáme maslo, vajcia a mlieko a ručným mixérom, alebo kuchynským robotom s hákom na kysnuté cesto miesime 10-15 minút, kým získame vláčne, hladké cesto. (Cesto by sa nemalo lepiť na dno ani na steny misky.)

Na mierne pomúčenej pracovnej doske z cesta rukami umiesime bochník, vložíme ho späť do misy a prikryjeme čistou utierkou.

Cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi 40 minút. Malo by výrazne zväčšiť svoj objem.

Príprava brusnicovej cheesecake plnky

Smotanový syr ručne vymiešame s cukrom, citrónovou kôrou, krupicou a mletou vanilkou.

Príprava brusnicovej cheesecake babky

Formu na biskupský chlebíček potrieme maslom alebo postriekame sprejom na pečenie a vysypeme múkou.

Nakysnuté cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky približne 5 mm.

Na cesto rovnomerne rozotrieme plnku a posypeme brusnicami.

Cesto od kratšej strany zvinieme a po dĺžke ho rozrežeme. (Na rozrezanom ceste je vidieť krém.)

Dva pramene obtočíme okolo seba, konce pevne stlačíme a babku opatrne vložíme do pripravenej formy.

Formu opäť prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť ďalších 15 minút.

Medzitým rúru predhrejeme na 180 °C, so zapnutým horným/dolným ohrevom a rozmiešame jedno vajce s trochou mlieka.

Brusnicovú cheesecake babku rovnomerne potrieme vajcom rozmiešaným s mliekom a pečieme v dolnej tretine rúry asi 45-50 minút. (Ak by povrch babky príliš tmavol, prikryjeme ju alobalom a dopečieme.)

Koláč necháme vychladnúť, potom ho vyklopíme z formy a môžeme hneď podávať.

Tip: Brusnicová cheesecake babka sa dá veľmi dobre krájať aj zamraziť. Takže budete mať vždy po ruke nejakú dobrotu na spontánny letný piknik.

 

 

Ďaľšie recepty