Banánový chlieb

Prísady

  • 2 vajcia
  • 3 banány (veľmi zrelé)
  • 40 g datlí
  • 60 g hnedého trstinového cukru
  • 60 g jedlého oleja
  • 50 g ovsených vločiek
  • 30 g ľanového semienka (drveného)
  • 1 štipka soli
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 4 polievkové lyžice jogurtu
  • 250 g múky
  • ½ bal. Prášok na pečenie
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • 25-40 g čokolády na varenie
  • 1 malý banán alebo 1/2 veľkého banánu na vmiešanie do cesta

Na zdobenie:

  • 1 malý banán
  • Približne 1 polievková lyžica jemného krupicového cukru

Príprava

Všetky prísady okrem múky, prášku do pečiva, vlašských orechov a čokolády dajte do mixéra na kuchynský robot a dobre rozmixujte. (Prípadne banány roztlačte vidličkou, datle nakrájajte na malé kúsky a pomocou mixéra rozmixujte všetky prísady okrem múky.)

Zmes dajte do misy a vmiešajte múku s práškom do pečiva. Vlašské orechy a čokoládu nasekajte nahrubo a vmiešajte do cesta. Banán nakrájajte na malé kúsky a vmiešajte do cesta. Predhrejte rúru na 180 °C s horúcim vzduchom.

Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Banán nakrájajte na plátky a rozložte ich na cesto.  Plátky banánu posypte jemným kryštálovým cukrom. To zaistí ľahko skaramelizované banány na banánovom chlebe. Pečte asi 45 minút (testujte špajľou!).

Upozornenie: Pokiaľ budú prísady spracovávané do mixéra, je možné použiť aj nedrvené ľanové semienko

Ďaľšie recepty