Cukrárske pomôcky uľahčujú prácu, vytvárajú dokonalý efekt a podstatne šetria čas. Napríklad, namiesto toho, aby sme sa prácne snažili rukami vytvoriť na zákusku ružičku, stačí použiť formičku s požadovaným tvarom.

Tak ako k pečeniu sladkých pochúťok patrí neodmysliteľne cukor, tak k ich dokonalému vzhľadu patria cukrárske pomôcky. Keby sme ich nemali, práca na našich zákuskoch by sa neporovnateľne sťažila. Naše dobroty by nevyzerali tak lákavo a v kuchyni by sme strávili oveľa viac času. Cukrárske pomôcky sú tu preto, aby dotvorili samotné sladké dielo. Našťastie, trh s  pomôckami je rozmanitý. Na pultoch kamenných obchodov a v e-shopoch ich nájdete od výmyslu sveta. Výnimkou nie sú rôznorodé materiály, tvary a farby, z ktorých si môžete vyberať hodiny a hodiny.

Aj cukrárske pomôcky sa delia

V prvom rade môžeme cukrárske pomôcky rozdeliť na jedlé a nejedlé. Do prvej skupiny patria prevažne potravinárske farbivá, poťahy na torty, klasické jedlé dekorácie, ktoré poznáme ako guličky alebo cukrové ozdôbky. Druhú veľkú skupinu tvoria nekonzumovateľné pomôcky. Tie slúžia na prípravu sladkých dobrôt a pomocou nich docielime dokonalý výsledný efekt. Medzi nimi nájdeme vrecká na zdobenie, modelovacie pomôcky, valčeky a podložky. Napriek tomu, aké množstvo súčasný trh ponúka, nie je vždy ľahké vybrať tú správnu. My sme sa preto pozreli na pár z nich, ktoré vám predstavíme.

  

Zdroj obr.: cakecraftworld.co.uk

Potravinárske farbivá

Cukrovinky nás upútajú najprv vzhľadom, až potom chuťou. Za nádherné sýte farby na koláčikoch a tortách môžeme častokrát vďačiť potravinárskym farbivám. Hoci o výživovej hodnote týchto doplnkov by sme mohli polemizovať, pravdou je, že pridávajú na atraktivite našim výrobkom. Potravinárske farbivá by sme mali používať s mierou, pretože obsahujú látky známe ako „éčka“, ktoré nám môžu spôsobiť ťažkosti alebo alergie. Kto hľadá alternatívy a zameriava sa skôr na prírodné potravinárske farbivá, mal by sa mať tiež na pozore. Prírodný neznamená automaticky bez „éčok“. Totiž nie všetky farbivá vyrobené z rastlinných alebo živočíšnych surovín sú naozaj kvalitné. Príkladom je sýtočervený karmín. Vyrába sa z chrobáčika samičiek červca nopálového žijúcich na opunciách, avšak pri produkcii sa do extraktu pridáva ešte sulfát hliníka. 

  

Zdroj obr.: hobbycraft.co.uk

Vrecká na zdobenie

Poďme od najjednoduchších – jednorazových. Takéto cukrárske sáčiky majú v obľube najmä začiatočníci alebo ľudia, ktorí svoje sladké výtvory zdobia príležitostne. Jednorazové vrecúška majú tendenciu prederaviť sa a nie vždy sa s nimi pracuje ideálne. Ak nepatríte medzi „sviatočných cukrárov“, určite uznáte, že sa oplatí do sáčikov zainvestovať a zaobstarať si napríklad gumový alebo plátený. Údržba pri takomto type je síce o niečo náročnejšia, o to dlhšie však vydrží. Rovnako by ste nemali zaváhať nad kúpou textilného, pokiaľ sa chystáte pracovať s tuhším cestom na venčeky alebo veterníky. 

  

Stierky

Uvažujete nad novou stierkou, ale nie ste pevne rozhodnutí, ktorá je tá naj? Jednou z hlavných zásad je, aby stierka sedela dobre v ruke a nešmýkala sa, keď ňou budete potrebovať rovnomerne rozotrieť krém alebo polevu. Kým niekomu vyhovuje viac univerzálna silikónová, iný uprednostňuje trvácnu nerezovú. Vhodné stierky sú prevedené tak, aby sa s nimi pracovalo čo najľahšie, preto majú vo vrchnej časti rúčku.

  

Zdroj obr.: ebay.com

Formičky

K tomu, aby boli naše zákusky lákavou pastvou pre oči, nám neraz okrem farieb a jedlých dekorácií dopomôžu  formičky rôznych tvarov a veľkostí. Hitom je nielen overená klasika – oceľové formičky, výrobcovia sladkých dobrôt si pochvaľujú aj silikónové. Tie sú vyhľadávané najmä pre svoju pružnosť, vďaka ktorej sa s nimi ľahko pracuje. Ich ďalšou výhodou je odolnosť voči teplotným rozdielom. Na tradičné pečivo ako linecké koláčiky či medovníky sú preferované formičky a vykrajovače z odolných kovov. 

  

Zdroj obr.: www.cookingupgrades.com

Nielen šikovné ruky

Tajomstvo dokonalého vzhľadu tort a zákuskov v cukrárňach a na stránkach receptárov nespočíva veru len v šikovných rukách cukrárov. Podstatnú úlohu pri pečení zohrávajú vynaliezavé cukrárske pomôcky. Klieštiky na otláčanie vzoru do marcipánu, modelovacie kostice a radielka,  lišty na tvorenie čipiekžehličky na dokonalé vyhladenie poťahovej hmoty – to je len malá časť zo sveta výroby ukážkových dobrôt. Dokonca aj záverečné posypanie práškovým cukrom si môžete uľahčiť, napríklad použitím praktického mlynčeka. Našim výtvorom dodávajú punc výnimočnosti. Ak ste práve dostali neodolateľnú chuť vyrobiť vzorovú sladkú pochúťku, návšteva obchodu s cukrárskymi pomôckami vám môže byť skvelou inšpiráciou.