Jahodový trhanec

Prísady

Na cesto:

Na náplň:

Príprava

Mlieko ohrejte, ale nenechajte variť. Droždie a jemný kryštálový cukor dáme do nádoby a zmiešame s vlažným mliekom. Múku s vajcom dajte do misy, pridajte droždie a zmes cukru, vmiešajte rozpustené maslo a vypracujte hladké cesto. Vo výkonnom kuchynskom robote najemno pomeľte morskú soľ. Prikryte a nechajte na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.

Na náplň umyte, rozpoľte a nakrájajte jahody. Na panvici rozpustite maslo s trstinovým cukrom, pridajte jahody a poduste, kým jahody nezmäknú, ale ešte sa nerozpadnú. Nechajte mierne vychladnúť.

Medzitým na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkajte cesto do obdĺžnika. Na jeden koniec dajte lyžicu náplne a cesto cez ňu preložte ako na „harmoniku“. Tento postup opakujte, pokiaľ nebude cesto úplne hladké. Navrstvíme do vymastenej ošatky. Pokiaľ zostane nejaká náplň, jednoducho ju potrite po ceste. Pečte na 165 stupňov 35-40 minút.

Posypte práškovým cukrom a podávajte vlažné.

Ďaľšie recepty