Figová horčica

Prísady

  • 1 kg čerstvých fíg
  • 25 ml bieleho vína (napr. Chardonnay)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 200 ml nefiltrovanej jablkovej šťavy
  • 50 g horčičných semienok
  • 500 g Korunný cukor želírovací 2:1
  • 1 malá čili paprička
  • 1 lyžica dijonskej horčice

 

Príprava

Figy umyjeme, stopky odstránime a ovocie pokrájame. Pokrájané figy, biele víno, citrónovú a jablkovú šťavu v hrnci za stáleho miešania privedieme do varu. Odstavíme z ohňa a tyčovým mixérom rozmixujeme na pyré. Necháme vychladnúť.

Horčičné semienka opražíme bez tuku v nepriľnavej panvici. Dve tretiny semienok roztlčieme v mažiari. Čili papričku po dĺžke rozkrojíme, odstránime semienka a pokrájame ju na drobné kúsky. K figovej zmesi pridáme želírovací cukor, pokrájanú čili papričku a dijonskú horčicu, za stáleho miešania privedieme do varu a mierne varíme 4 minúty.

Napokon primiešame potlčené a celé horčičné semienka. Ešte horúce nalejeme do sterilizovaných fliaš, ktoré pevne uzavrieme.

Tipy:

  • Figová horčica sa veľmi hodí ku syrovej mise a grilovaným syrom.
  • Na chladnom, tmavom mieste figová horčica vydrží aj rok. Otvorenú fľašu uskladníme v chladničke a v priebehu krátkej doby spotrebujeme.

Ďaľšie recepty