Čokoládovo-gaštanové gombíky

Prísady

Ingrediencie na kysnuté cesto 

  • 500 g múky 
  • 1 vajce (veľkosť M) 
  • 20 g čerstvého droždia alebo 1 balíček suchého droždia 
  • 80 g Korunný cukor kryštálový
  • 80 g mäkkého masla 
  • 250 ml studeného mlieka alebo mlieka izbovej teploty 
  • 1 PL rumu 
  • 1 štipka soli 

Ingrediencie na čokoládovo-gaštanovú plnku 

Iné 

  • 1 vajce (veľkosť M) 
  • mlieko 

Príprava

Dajte ingrediencie na kysnuté cesto do misky a nechajte miešať minimálne 10 minút hákom na miesenie v kuchynskom robotovi alebo vymiešajte pomocou ručného miešacieho prístroja na hladké cesto. 

Vyformujte cesto na pracovnej ploche posypanej múkou do gule, vložte ho naspäť do misky a nechajte ho zakryté na teplom mieste alebo pri izbovej teplote minimálne cca 60 minúť nakysnúť. 

Medzičasom si pripravte plnku do čokoládovo-gaštanových gombíkov. 

Nasekajte jemnú horkú čokoládu na kúsky a dajte ju s maslom a cukrom do malého hrnca. 

Nechajte zmes pri nízkej teplote roztopiť, až kým sa všetky ingrediencie nespoja v dostatočnej miere a nevznikne pevnejšia hmota. Nechajte hmotu trochu ochladnúť. 

Nasekajte gaštany na malé kúsky a pripravte si ich na použitie. 

Položte na jeden alebo dva plechy papier na pečenie. 

Vyvaľkajte kysnuté cesto na pracovnej ploche posypanej múkou do pravouhlého tvaru na hrúbku cca 5 mm a rovnomerne naň natrite čokoládovo-maslovú hmotu.  

Vyvaľkané cesto posypte kúskami jedlých gaštanov a zrolujte ho pozdĺž krátkej strany. 

Z rolky odrežte cca 1 cm široké pásy a tieto zvrchu jemne roztlačte naplocho. 

Priložte zakaždým jeden koniec pásu na druhý a stlačte ich.  

Gombíky poukladajte s odstupmi medzi nimi na pripravený plech a nechajte ich ešte raz prikryté cca 20 minút nakysnúť. 

Rozmiešajte vajce s mliekom a potrite nimi jemne povrch odrezaných pásov. 

Potom pečte čokoládovo-gaštanové gombíky v predhriatej rúre do zlatohneda cca 20 - 25 minút a v ideálnom prípade skonzumujte ešte, kým sú trochu teplé. 

Tip: Ako plnku môžete použiť aj na malé kúsky nasekané lieskové orechy alebo iný druh orechov. 

Ďaľšie recepty